Login    |    it - en

The Instant House Temporary Housing competition aims to experiment on a residential structure equipped with services related to the mobility of the researchers and visitors professors at the Politecnico di Milano. The competition proposes to experiment on housing models for people who do not live permanently in the city. The project area is located in the Sustainable Campus project.

The plan includes the design of one or more buildings that meet the needs of a mobile resident population and which, at the same time, offer a service to the scientific community and the citizens that spend time in and around the University City Campus.

This is why the proposal, which also calls for reflection about an innovative programme, is hinged on creating a conversation between individual and collective spaces. As if the city would begin to contaminate the ‘external’ users and they, in turn, would transmit aspects of their personal experience to the city and the community where they live.  An inclusive and open residence that can create comfortable spaces which are also full of life.

prizes

FIRST PRIZE

Andrea Di Marino, Facoltà di Architettura Luigi Vanvitelli, Aversa (Italy)

The winning design solution is built on the guiding principle of a new public road, which runs perpendicular to Via Celoria; this public space is bounded by an elongated element, a promenade, suspended above the city, and set in a tower structure which is also a distinguishing feature of the design. The walkway doubles as a distributive corridor, acting as a regulating element between daytime and nighttime traffic patterns; as a result, it organizes the circulation of the entire building while it also creates a system of the outdoor balconies of the residences, located at the upper level.

In the elongated space of the walkway are the public functions, minus the hall, which for formal and design reasons is outside of the composition, assuming a layout dictated by its relationship with the city.

The central backbone is the main element in the project which creates a relationship between the private space of the residences and the public space of the city, an area of connection, urban synapses that contain and connect the different functions.

The residences are compact blocks, comprised of minimalist units that accommodate two people; they are distributed from a balcony and served by a technical area and a small living space. This public space is characterized by a decorating element that synthesizes and simplifies the functions which a traditional accommodation must meet.  The element also allows for various spatial configurations, so that the place adapts to the individual and not vice versa.

SECOND PRIZE

Julia Jordan e Margitta Wagner, University of applied sciences Wurzburg-Schweinfurt (Germany)

The main concept of the plan is to create an introverted volume, which can contain housing units, shared spaces and services.

An envelope protects and surrounds three types of residences, each of which holds different functions: these functions are positioned in the residences in relation to their public or private dimension. Therefore, each building contains public functions, such as e-car sharing, media gallery, conference hall and exhibition space, and Via Celoria.

The semi-public functions (kitchen, dining room, living room, laundry, and wellness area) are located in the second building, while the third building houses the more private functions.

Generally, the sleeping quarters, kitchen and bathroom areas are located in the traditional spaces; these spaces are exclusively individual spaces. Calling into question this long-standing tradition, the individual and collective spaces have been rearranged into a new type designed to reduce private spaces and create collective spaces, where residents can spend time together. This form of temporary living promotes greater socialization.

THIRD PRIZE

Linfan Liu (The State University of New York at Buffalo) and Gregory Serweta (Cornell University)

By keeping the reference points as the project area and the practicality of a permanent structure, a building can be redesigned like a village, where people can live and share spaces in an environment created by the fragmentation of the functions.  And through ownership or rental, it is possible to recreate a varied network of spaces to satisfy needs of 21st century living.

The diverse residential needs of visiting professors (alone or with their families) in Milan generate the need for a space that can fluctuate to accommodate different uses of the space, in order to ensure more privacy and meet the needs of the residents. On the first floor of the building, small residential units provide space for sleeping, working and for storage, while other rooms of larger size can be used for other functions (dining, recreation, and living spaces).

The residences are shared among all visiting professors to create a village, a microcosm inside the building.  Meeting rooms, food service, exhibition space, media centers, and info points can be frequented by the students and professors from different university faculties, as well as by regular citizens. The private areas are designed in square spaces located at different angles to break up the axiality of the visual. The entire building is arranged on a north-south axis, transitioning gradually from private spaces to public space.

mentions

Special mentions
Joana Oliveira Faria Guerra
, Faculdade de Arquitectura da Universidade Tecnica de Lisboa – Portogallo
Sharmie Tsz Ching Fan, Frank Yu-Tao Chen e Emily Oi Yee Mak, (Parsons the New School for design – New York
Moein Moazamian e Somayeh Kianpour, Politecnico di Milano – Milano
Yibo Xu e Xianya Xu, Politecnico di Milano – Milano

Selected projects
Bortoluzzo Davide, Fungher Giulia e Andrea Alba
, IUAV Venezia, Italia
Paulo Ricardo dos Santos Sousa e Sónia Daniela de Castro Alves, Faculdade de Arquitectura Universidade do Porto, Portogallo
Gianluca Santosuosso e Silvia Coccolo, Politecnico di Torino, Italia
Paula López Velazco, Irene Gil, Ignacio Nistal Bovill e Leticia Izquierdo Garcia, 100x10, ETSAM - Escuela Tecnica Superior de Arquitectura de Madrid, Spagna.
Gabriele Borgnino, Politecnico di Torino, Italia
Federico Mazzoli e Marcella Di Giorgio, Università degli studi di Firenze, Italia
Claudia Salvarani Dièz, Cristina Herrero Muñoz, Manuel Montoro Estebar e Marcos Garcia Mouronte, 100x10, ETSAM - Escuela Tecnica Superior de Arquitectura de Madrid, Spagna
Rosa Perez Resino, ETSAM - Escuela Tecnica Superior de Arquitectura de Madrid, Spagna
Maxym Gakh, Lviv Polytechnic University, Ucraina
Marco Persichetti, Capocci Francesco e Silvi Marco, Facoltà di Architettura Valle Giulia – Università Sapienza di Roma, Italia
Loris Nobile, Fabio De Ciechi, Carlo Gallelli, Luca Genoni  e Manuele Mossoni, Politecnico di Milano, Italia
Castaldi Giulia, Facoltà di Architettura Valle Giulia – Università Sapienza di Roma, Italia e Bellamico Laura, Ensa Paris La Villette
Diego Iglesias Gomez, Macarena Garcia Pabòn, Marta Romero Gonzàlez e Rocío Bachiller Barquìn, 100x10, ETSAM - Escuela Tecnica Superior de Arquitectura de Madrid, Spagna
Germano Schillaci e Irene Pulvirenti, Facoltà di Architettura – Università di Catania, Italia
Gemma Diaz, Jimmy Sheehan Tejero, Celia Izquierdo e Marta Villanueva Villaverde, 100x10, ETSAM - Escuela Tecnica Superior de Arquitectura de Madrid, Spagna
Romel Ragasa, Anthony Lugo e Cesar Juarez, Spritzer School of Architecture at City College – City University of New York, USA